vm-loop
læs højtvm-speaker

Lørdag d. 14. marts åbner en helt ny og spændende udstilling på Randbøldalmuseet. Kom med til åbningsfesten, og se udstillingen, der går bag om stedets begivenhedsrige og betydningsfulde historie.

AFLYSNING

Vi følger myndighedernes anbefalinger og ser os desværre nødsaget til at aflyse åbningsfesten i Randbøldal på lørdag.

Risikoen forbundet med mange mennesker på lidt plads er simpelthen for stor, og det er vigtigt for os at bakke op om indsatsen for at holde smittefaren så langt nede som muligt.

Det er drøn ærgerligt, for vi havde glædet os virkelig meget.

Vi planlægger allerede nu at holde et gratis arrangement senere på foråret, hvor vi viser rundt og fortæller i udstillingen. Vi vender tilbage med en dato.

Museet og væve- og papirværkstederne er åbne på lørdag - som normalt.

________________________________________________________________________________________

Randbøldalmuseet åbner sæsonen med en ny, permanent udstilling - Randbøldal - Jyllands første industrilandsby.

Dagens program:  

  • Velkomst ved museumsinspektør Rasmus Skovgaard Jakobsen
  • Åbning og taler formand for Udvalget for Nærdemokrati og Lokalsamfund Thyge Havgaard Bjerring og godsejer Geert F. H. de Lichtenberg.
  • Kaffe og kage

Vejlemuseerne har inviteret godsejer Geert F. H. de Lichtenberg til at åbne udstillingen sammen med formand for Udvalget for Nærdemokrati og Lokalsamfund Thyge Havgaard Bjerring.
Geert F. H. de Lichtenberg er efterkommer af papirfabrikkens grundlægger, Gehrdt de Lichtenberg. 

For de yngste familiemedlemmer er det muligt at besøge vandeksperimenterne og farvelægge tegninger i den nyåbnede udstilling.

Kig også indenfor i Randbøldals åbne væve- og papirværksteder, hvor der bydes på masser af inspiration, læring og mulighed for at prøve de gamle håndværk.

Åbningsfesten har gratis adgang. Museet er vært for kaffe og kage, og alle er velkomne! 

Jyllands første industrilandsby

Randbøldalmuseet ligger på det sted, som tidligere husede Engelsholm Papirfabrik, der blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir frem til 1846 og siden tekstiler. Hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å. 

I en ny, permanent udstilling på Randbøldalmuseet kan du opleve fortællingen bag papir- og klædefabrikken og hele den industrielle produktion i Randbøldal fra 1732 til 1983.

Hør, hvordan et ubeboet bondeland på kanten af heden blev til Jyllands første industrilandsby, hvordan Randbøldal gik fra papirfabrik til klædefabrik i 1846, og hvem der havde størst indflydelse på udviklingen

Grundlæggeren og efterkommeren

Gehrdt de Lichtenberg var en driftig storkøbmand og godsejer fra Horsens og manden bag den første fabrik i Randbøldal - og den første papirindustri i Jylland.  


Han nåede at eje en lang række herregårde, bl.a. Engelsholm og Bidstrup. Flere af dem står endnu i dag som på Lichtenbergs tid, og i dag er efterkommer Geert F. H. de Lichtenberg niende generation på Bidstrup Gods.

Randbøldal­museet

Randbøldalmuseet byder på spændende og udfordrende oplevelser for hele familien. Her kan børn og voksne lære om gamle dages produktion af papir og klæder.

læs mere