vm-loop
læs højtvm-speaker

Gert Nielsen, 1989

Foran Vejle Kommunes administration, som har adgang fra Byparken, står ved indgangen en 2 m høj torso af bronze. Torsoen er en meget abstrakt krop – med arme som rør, der skyder ud fra alle sider af kroppen. Kunstneren har selv valgt stedet foran administrationsbygningen, som han kaldte ”overgangen fra hus til landskab”. Her kommer skulpturens indbyggede fremdrift og dynamik til sin ret. ”Personagen på vej fra administrationen ud i det fri” har travlt med at komme ud i den friske luft.

Gert Nielsen (1926-1993) er tysk-dansk billedhugger. Som tysk soldat under 2. verdenskrig blev Gert Nielsen taget til fange i Rusland i 1944. Efter krigen slog han sig ned i Danmark og blev i 1950 optaget på kunstakademiet i København. Nielsen anvender et abstrakt og meget ekspressivt formsprog, bl.a. inspireret af kunstnere som Marino Marini og Henry Moore. Materialerne er ofte træ, bronze, marmor eller gips.

Kroppen i kunsten

Gå en tur rundt om skulpturen og få øje på de forskellige kropsdele. De fragmenterede kropsdele optræder ofte hos Gert Nielsen som metafor for livets mangfoldighed og foranderlighed. Det er næsten, som om en ny krop frigør sig fra den gamle, som en sommerfugl frigør sig fra sin kokon. Endelig luft og frihed fra det administrative og bureaukratiske system indendørs.

Materialet bronze

Bronze er et klassisk skulptur materiale, anvendt siden den græske antik. Bronze er velegnet, fordi det er vejrbestandigt, men også fordi det kan smeltes og formgives til alle figurer. Og så bliver det kun smukkere med patina - den grønne belægning, der vokser på metallet med årene. Bronze er et eksklusivt og dyrt materiale, så det er ikke for hvem som helst at arbejde i. Denne skulptur er dog ikke ophøjet på en uopnåelig piedestal, men tilgængelig og nærværende for os som beskuere.

Inspiration: en berømt torso.

Torsoer – kroppe uden arme og ben - er et kendt motiv i kunsthistorien. Særligt berømt er den græsk antikke Belvedere-torso, der også mangler arme og ben. Kunstnere har ofte været fascineret af gamle torsoer fra antikken, ødelagt af fortidens knubs. Hvordan mon de ville have set ud, hvis vi kunne se den fuldstændige, ideale krop? Vores kendskab til vores egne kroppe og vores evne til at fantasere hjælper blikket med at færdiggøre den ufærdige skulptur, så vi forstår, der er tale om arme, bryst, mave, selv om skulpturen kun antyder det. Hos Gert Nielsen får vi lov til at digte med.

Klik på kortet for at åbne i Google Maps

Skulptur­guide Vejle midtby

Vores guide til byens skulpturer og kunst i det offentlige rum.

Læs mere