vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Povl Søndergaard, 1933

Om værket

Siddende pige fra 1933 er et af Povl Søndergaards tidlige udsmykningsværker, oprindeligt til Vejle Bibliotek, men som nu står her ved Vejle Kunstmuseum.

Kunstnerens enkle formsprog skaber indtryk af en siddende kvinde, i ro og beherskelse. Som beskuer bliver man nysgerrig på, hvad der gemmer sig bag hendes indadvendte blik? Er hun veltilpas tilstede i sin nøgne krop, eller måske indadvendt og genert?

Den unge, nøgne kvindekrop har været et tilbagevende motiv for kunstnere gennem hele kunsthistorien. Men hvordan ser vi som publikum på en krop? Hvilke tanker sætter det i gang hos os, om os selv og vores egen krop, når vi ser andre (nøgne) kroppe? Hvilke signaler oplever vi fra kroppens bevægelse eller stilstand? Hvilke kropsidealer præger vores syn på, hvad en naturlig krop er?

 

Om kunstneren

Povl Søndergaard (1905-1989) var billedhugger og født i Ringsted. Fra han var 15 til han var 19 år var han i lære som stenhugger. Efter Teknisk skole fortsatte han på kunstakademiet i København, fra 1927–33. Han blev særligt kendt for skulpturen Pige der sætter sit hår, som han udstillede på Charlottenborg i 1932. Søndergaard modtog i disse år flere legater og rejste til Italien, Grækenland, Frankrig og Spanien. Søndergaard har også skabt mindesmærket over Anders Sørensen Vedel, som står på Kirketovet i Vejle.

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden