vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Gert Nielsen, 1989

Om værket

Foran indgangen til Vejle Kommunes administration, står der en to meter høj torso af bronze.

Torsoen er en meget abstrakt krop – med arme som rør, der skyder ud fra alle sider af kroppen. Kunstneren har selv valgt stedet foran administrationsbygningen, som han kaldte ”overgangen fra hus til landskab”. Denne ”personage på vej fra administrationen ud i det fri” har travlt med at komme ud i den friske luft.

Prøv at gå en tur rundt om skulpturen og få øje på de forskellige kropsdele. Kunstneren Gert Nielsen bruger ofte de fragmenterede kropsdele som metafor for livets mangfoldighed og foranderlighed. Det er næsten som om en ny krop bryder ud fra den gamle, som en sommerfugl der frigør sig fra sin puppe - endelig luft og frihed fra det administrative og bureaukratiske system indendørs.

Torsoer – kroppe uden arme og ben - er et kendt motiv i kunsthistorien. Særligt berømt er den græsk antikke Belvedere torso, der også mangler arme og ben. Kunstnere har ofte været fascineret af gamle torsoer fra antikken, som er blevet ødelagt af fortidens knubs. Hvordan mon de ville have set ud, hvis vi kunne se den fuldstændige, ideale krop? Vores kendskab til vores egne kroppe og vores evne til at fantasere, hjælper os til at færdiggøre den ufærdige skulptur, så vi selv kan forestille os arme, bryst, mave og mere, selv om skulpturen kun antyder det.

Skulpturen er lavet i bronze, som er et klassisk skulptur materiale, der har været anvendt siden den græske antik. Bronze er velegnet fordi det er vejrbestandigt, men også fordi det kan smeltes og formgives til alle figurer. Og så bliver det kun smukkere med patina, den grønne belægning, der vokser på metallet med årene. Bronze er et eksklusivt og dyrt materiale, så det er ikke for hvem som helst at arbejde i.

Skulpturen er skabt af Gert Nielsen i 1989, men blev først opstillet i 1990, hvor den blev erhvervet af Vejle Kommune med tilskud fra Statens Kunstfond.

 

Om kunstneren

Gert Nielsen (1926-1993) er tysk-dansk billedhugger. Som tysk soldat under 2. verdenskrig blev Gert Nielsen taget til fange i Rusland i 1944. Efter krigen slog han sig ned i Danmark og blev i 1950 optaget på kunstakademiet i København. Nielsen anvendte et abstrakt og meget ekspressivt formsprog, og var bl.a. inspireret af kunstnere som Marino Marini og Henry Moore. Materialerne er ofte træ, bronze, marmor eller gips. 

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden