vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Morten Stræde, 2013

Om værket

Morten Strædes skulptur, placeret ved Vejle Kunstmuseum, hedder Geist. Det betyder ånd eller spøgelse. Den store skulptur forestiller en skikkelse i bevægelse, med to ben placeret på hver af de to sokler. Skulpturen er hovedsageligt mørkeblå og abstrakt i formen.

Skulpturen henviser til den futuristiske billedhugger Umberto Boccioni, som i 1913 skabte den første skulptur nogensinde, med to sokler, hvorimod de fleste skulpturer kun har én sokkel. Boccionis skulptur var en krop, der står med det ene ben et skridt foran det andet, så det var nødvendigt med en sokkel til hver fod. "Geist" står ligeledes på to sokler, en til hver fod.

Skulpturen kan kaldes både Geist og Ghost. Geist betyder ånd på tysk, Ghost betyder spøgelse på engelsk. Skulpturens titel sættes også i spil af skulpturens leg med lys og mørke, hvilket er en af skulpturens hovedfortællinger. Geist eller Ghost handler også om det synlige i modsætning til det usynlige. Geist ligner også en krop, og er oprejst som en krop med lemmer. Skulpturen er natteblå, og en stor del af dens udseende tager afsæt i den "stealth" teknologi, som bruges af militæret til at opnå radarusynlighed.

Den er opsat ved Vejle Kunstmuseum i 2013.

 

Om kunstneren

Morten Stræde (f. 1956) er uddannet billedhugger fra det Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1985, hvor han også har arbejdet som professor fra 1994 til 2003. Han bor og arbejder i København og Berlin. Morten Stræde har samarbejdet med arkitekter og ingeniører om opgaver med byplanlægning og kunst i det offentlige byrum. Han har præget mange bybilleder i Danmark med markante springvand og skulpturer, også i Vejle hvor han bl.a. stod bag projektet med Vejles nye broer på Dæmningen.

Han har desuden skabt skulpturen "Helix", der befinder sig på Vestergade 29, samt vandskulpturen/bassinet på Nørretorv.

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden