vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Sigurjón Ólafsson, 1942

Om værket

Foran Vejles Rådhus står der to figurgrupper - en på hver side af hovedindgangen. Hver skulptur viser en mand og en kvinde, en pige og en dreng. De fire voksne figurer symboliserer de fire erhverv, der danner grundlaget for Vejle bys eksistens: handel (en vægt), håndværk (en sav), landbrug (et kornneg) og industri (et tandhjul). I midten af figurgrupperne vokser et livstræ, med krone af bladdekorationer. 

Skulpturgrupperne blev bestilt af Vejle byråd i 1942, men først afsløret i 1955. I første omgang satte besættelsen under 2. verdenskrig en stopper for realiseringen af byrådets beslutning om at omlægge rådhustorvet. Men bag den officielle begrundelse lå uenigheder og splittelse. Mange borgere protesterede desuden imod figurgrupperne, fordi de var så massive og groft tilhuggede og mange syntes ikke, at de passede til rådhusets arkitektur. Det hele var en pinlig sag med et mix af partipolitiske uenigheder og brudte aftaler. Af disse årsager blev skulpturerne gemt af vejen i omkring et halvt årti, og først sat op på rådhustorvet i 1955, da stormen havde lagt sig.

Læg mærke til den lille dreng på den venstre skulpturgruppe (som vender ud mod Kirkegade). Han har korte bukser på – det vil sige at den ene buksebag mangler. Årsagen til at drengen står med blottet bagdel er næppe en idé fra kunstneren, men måske en teknisk fejl, der kan opstå, når man hugger i det hårde granit: har man først hugget af en sten, er der ingen vej tilbage, og fejl er uoprettelige. Kunstneren har valgt at bevare den halve buksebag og ikke lade drenge stå helt uden bukser.

 

Om kunstneren

Kunstneren er islændingen Sigurjón Ólafsson (1908-1982). Han blev udlært som håndværksmaler i Danmark, og senere som skulptør på kunstakademiet, i årene 1928-33. Ólafsson udførte portrætstatuer og portrætbuster, men eksperimenterede med det abstrakte formsprog. Rådhusstatuerne er Ólafssons største værk i Danmark, bestilt og udført 1943-1945. Han rejste derefter hjem til Island, hvor han bosatte sig permanent og blev Islands betydeligste abstrakte billedhugger. I Reykjavik er oprettet et museum for hans kunst.

 

Bonusinfo

Vejle Rådhus er bygget i nygotisk stil, og blev opført i årene 1878-1879 af arkitekt Carl Lendorf. Det blev indviet den 26. november 1879 og er beliggende på den grund, hvor et gammelt middelalderkloster oprindeligt lå. Det ældre rådhus på Gammel Torv brændte i 1530, og det nuværende Rådhus er byens fjerde rådhus. I årerne 1919-1920 blev det restaureret af den kendte arkitekt Martin Nyrop, som stod bag Københavns Rådhus. Rådhusklokken, der kan høres hver dag, er den selvsamme klokke, som i sin tid har ringet til messe i det gamle kloster.

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden