vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Knud Nellemose, 1978

Om værket

Bronzeskulpturen her foran Idrættens hus forestiller en nøgen idrætsmand, der ser ud til at spille fodbold. Denne skulptur er en gentagelse af den ene af to figurer, der indgår i skulpturgruppen “Boldspillere”, som blev afsløret foran KB-Hallen i København i 1976.

Skulpturen her blev indkøbt for det indsamlede beløb fra borgerne, der oprindelig skulle have været anvendt til opførelsen af Idrættens Hus. Skulpturen blev afsløret foran bygningen i 1978.

Kunstneren Knud Nellemose begyndte sin karriere som bladtegner og sportsjournalist. Han var optaget af motiver fra sportens verden og udførte skulpturer i stort format af boksere, fodboldspillere og atleter, i begyndelsen inspireret af Kai Nielsen, men senere i en mere personlig, naturalistisk stil.

På skulpturen her, kan man fornemme kunstnerens baggrund som sportsjournalist, og hvordan han har iagttaget fodboldspillere og deres glidende tacklinger.

 

Om kunstneren

Knud Nellemose var billedhugger og uddannede sig i årene 1927-1933 på Kunstakademiet, med Einar Utzon-Frank som lærer. Knud Nellemose havde en meget omfattende produktion af værker i både sten og bronze, og en stor del af det, er opstillet i offentlig sammenhæng, fx statuerne af Søren Kierkegaard og B.S. Ingemann (1972 og 1988, ved Marmorkirken i København) samt flere fodboldspillergrupper. Flere af modellerne til hans mange portrætbuster var kendte danskere.

 

NB: Skulpturen er midlertidigt udsmykket med halstørklæde og hue i gul strik, i forbindelse med Tour de France d. 3. juli 2022.

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden