vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Kristian von Hornsleth, 2013

Om værket

Den store stjerne her ved biblioteket, er en del af Kristian Hornsleths verdensomspændende kunstprojekt, "Deep Storage Project". Der er to stjerner i alt, hvoraf den ene står her foran dig, og den anden befinder sig på bunden af Stillehavet.

Projektet bygger på tanken om det evige liv, og kunstneren beskriver selv Stjernen som en hyldest til menneskets splittelse mellem selvdestruktion og fremtidsvisioner. Stjernen er inspireret af menneskets nysgerrighed og de udfordringer, det giver, har Hornsleth sagt.

Deep Storage Project forløb over en periode på 5 år, og kulminerede med at en tilsvarende søsterstjerne af stål, blev sænket ned i Marianergraven, indeholdende DNA-prøver fra 4000 personer. Skulpturen du står overfor nu, er 8 meter høj og 11 meter bred, og er altså magen til den, der lige nu befinder sig på Stillehavets bund.
Der er desuden lavet en dokumentarfilm om projektet, med titlen Hornsleth - på dybt vand. Dokumentaren fik premiere d. 18. november 2014 på DR2 og følger kunstneren fra projektets start til nedsænkelsen af stjernen.

Skulpturen er sponsoreret af Business Vejle, lokale uddannelsesinstitutioner og det lokale erhvervsliv, som har sørget for, at Vejle med stjernen får et unikt kunstværk, der med sine dimensioner er landets største fritstående stål-skulptur. Stjernen blev indviet 8. november 2013.

 

Om kunstneren

Hornsleth er student fra Herlufsholm Kostskole, og blev senere uddannet ved Kunstakademiets Arkitektskole i perioden 1988-94. Kristian von Hornsleth er med sin farverige personlighed blevet kendt for flere kontroversielle projekter. Han blev offentlig kendt, da han i 2006 lancerede sit Uganda landsbyprojekt. Projektet gik ud på at få en hel landsby til at tage hans efternavn, til gengæld for at få en gris eller ged. Projektet vakte stor forargelse, og Hornsleth har altid været dygtig til at tiltrække sig opmærksomhed. Hans udstilling Super Crash på Randers Kunstmuseum i 2019 (kunstnerens første museumsudstilling i Danmark) involverede bl.a. hjemløse fra London. Kristian von Hornsleths praksis breder sig fra store projekter, der tiltrækker medieopmærksomhed til maleri på Lamborghini’er og Ducati motorcykler, såvel som design af f.eks. indkøbsposer og dækkeservietter.

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden