vm-loop
læs højtvm-speaker

Ole Broager, 1987

Bemærk: Denne skulptur er blevet fjernet i forbindelse med nybyggeriet på posthusgrunden

Da det tidligere, dengang nye, posthus åbnede på Gammelhavn i 1987, blev det fejret med opstilling af en 5,5 m. høj marmorskulptur. Skulpturen forestiller en liggende person, der hviler veltilpas på ryggen i bølgerne, mens han eller hun sprøjter vand ud af munden. Måske er der tale om et postbud på ferie, der lader alle postkort flyve for vinden?

Ole Broager (f. 1947) er billedkunstner og maler. Han er uddannet ved Aarhus Kunstakademi 1967-68, ved Det Jyske Kunstakademi 1968-69 og Det Kgl. Danske Kunstakademi 1972-76. Kunstneren har deltaget i både soloudstillinger og utallige gruppeudstillinger og tillige udført mange offentlige udsmykninger. Især gennem 1980’erne søgte Broager nye definitioner på, hvad skulptur kan være, og legede med sammenstillinger af materialer og med muligheden for, gennem materialerne, at skabe kendte som nye overraskende udtryk.

Kroppen i kunsten

Menneskefigurer i hvidt marmor kan let få et højtideligt og alvorligt præg, fordi marmorskulpturer ofte viser den ideale krop. Ole Broagers figur er en meget abstrakt krop. Menneskeskikkelsen er groft antydet, og bølgen næsten barnligt formet. Her er der ikke noget ideal eller perfekt krop på færde, det kunne være os alle sammen, lige så almindelige vi er.

Materialet marmor

Marmor var det foretrukne materiale til fremstilling af kroppe i den græsk antikke tradition, helt tilbage til 3-400 år før kr. Dengang udførte håndværkerne smukke og meget vellignende, naturalistiske gengivelser af kroppe, ligesom Bertel Thorvaldsen senere gjorde det i 1800-tallet. Disse skulpturer var teknisk betragtet små vidundere. Hos Ole Broager ser det fine marmor derimod ud, som var det skåret i flamingoskum. Skulpturen fremstår både glat og rå, nogle steder med spor efter redskaber. Det kunne nogle gange også ses på bagsiden af fine skulpturer fra antikken, men Broagers person på to bølger er kun fladt og groft antydet.

Klik på kortet for at åbne i Google Maps

Skulptur­guide Vejle midtby

Vores guide til byens skulpturer og kunst i det offentlige rum.

Læs mere