vm-loop
læs højtvm-speaker

Povl Søndergaard, 1953

Statuen er et monument over den danske præst og historiker Anders Sørensen Vedel (1542 – 1616). Han var født i Vejle og blev forfatter til en lang række bøger om Danmarks historie.

Povl Søndergaard (1905-1986) var billedhugger og født i Ringsted. Fra Søndergaard var 15 til 19 år var han i lære som stenhugger. Efter Teknisk Skole fortsatte han på kunstakademiet i København fra 1927–33. Han blev særligt kendt for skulpturen 'Pige, der sætter sit hår', som han udstillede på Charlottenborg i 1932. Søndergaard modtog i disse år flere legater og rejste til Italien, Grækenland, Frankrig og Spanien. Hans andet store arbejde 'Siddende pige' fra 1932 er ved Vejle Kunstmuseum. 

Statuen som monument

Anders Sørensen Vedel fra 1953 er en rigtig STATUE, som på alle måder viderefører gamle traditioner. Statuer er traditionelt monumenter over en afdød person, der har udført noget særligt, og som vi bør lære af. Dette er også synligt, fordi Anders Sørensen Vedel er ophøjet på en plint, og vi er nødt til at se op på og op til ham. Årsagen til forevigelse af Vedels bedrifter er også synlige i pennen, i den ene hånd, bogen, han holder under armen, og præstekraven, der fortæller om hans præstegerning.

Materialet granit

Statuen er udført i granit, som er en af de hårdeste former for sten. Stenens bestandighed sikrer mindet over Anders Sørensen Vedel evig holdbarhed og tilfører figuren udødelighed. Teknisk er billedhuggerarbejdet dygtigt og pertentligt udført. Det er næsten en friskulptur, hvilket vanskeligt kan lade sig gøre i så hårdt materiale som granit.

Hvem var Anders Sørensen Vedel?

Anders Sørensen Vedel (1542.1616) voksede op og gik i skole i Vejle. Han kom til København i 1561. Året efter ledsagede han Tycho Brahe som hovmester på et treårigt ophold i Leipzig og Wittenberg.

Vedel erhvervede magistergraden ved Wittenbergs universitet i 1566. Fra 1568 virkede han som slotsprædikant ved Københavns Slot. I starten af 1570'erne oversatte Vedel Saxos Gesta Danorum fra latin til dansk. Dette arbejde gjorde Danmarks historie tilgængelig for mange flere, selvom kun et mindretal af danskere endnu kunne læse og skrive på denne tid.

Værkdetaljer

På soklen under statuen findes symboler, der skal fortælle om Anders Sørensen Vedels gode karaktertræk. Røgelseskarret symboliserer gudfrygtighed. Den blomstrende urt skal fortælle, at Anders Sørensen Vedel var optaget af sundhed. Tidens gang symboliseres af slangen, der bider sig selv i halen. Den samlende trekant skal måske henvise til den kristne Treenighed.

Klik på kortet for at åbne i Google Maps

Skulptur­guide Vejle midtby

Vores guide til byens skulpturer og kunst i det offentlige rum.

Læs mere