vm-loop
læs højtvm-speaker

Ting vi i dag ser som ukrudt, var noget man i jernalderen ikke anså som ukrudt. Sidst på vinteren kunne man bl.a. bruge spergel, som i dag er ukrudt, til at få maden til at række længere.

Markerne i jernalderen var meget små. Det ved vi fra arkæologiske udgravninger. De lå som små indhegnede jordlodder tæt på landsbyen. På jernalderbondens marker voksede kornsorter som byg, hvede og havre.

Der var mange forskellige spiselige planter på jernaldermarkerne: Ærter og hestebønner, sammen med strandkål, gåsefod, beder og kvan. Naturen var et stort spisekammer, hvor pastinak, selleri, peberrod og gulerod (som ikke var orange men hvidgule) voksede vildt sammen med brombær, hindbær, ribs, solbær, æbler, havtorn, skvalderkål, brændenælde og hasselnødder m.m. Desuden er der fundet spor efter timian, merian, mynte og enebær, porse og humle. Det sidste var vigtigt, når man skulle fremstille øl. 

 

Illustration: Margrethe Kruse Ellegaard