vm-loop
læs højtvm-speaker

Europæernes foretrukne

Lanceret: 1984
Ophørt: 1989
Producent: Olivetti
Styresystem: MS-DOS
Hukommelse: 512 KB - 640 KB

 

Verdens tredjestørste computerproducent

Italienske Olivetti havde oprindeligt produceret regnemaskiner. Det ændrede sig dog i 1980’erne, hvor de begyndte at kopiere IBM’s PC 5150 og derefter sælge en bedre maskine til den samme pris. Strategien gjorde Olivetti til den mest sælgende computerproducent uden for USA. 

Italiensk kram 

Olivettis computersucces sluttede i 1990’erne. I denne periode blev konkurrencen på computere ekstrem hård, og talrige virksomheder konkurrerede med hinanden på pris, innovation og kvalitet. Olivetti valgte at satse på lavpriscomputere, som samtidig havde en høj kvalitet. Det gjorde, at virksomheden brugte flere penge på at udvikle computere, end de fik ind ved salg. Samtidig svigtede salget i USA fortsat, og Olivetti valgte derfor at stoppe al computerudvikling i 1997. 

VejleMuseernes første computer 

Olivettis produkter spillede en vigtig rolle i digitaliseringen af særligt de europæiske virksomheder i løbet af 1980’erne. Den computer, der er udstillet i DATAKRAFT, er faktisk VejleMuseernes første computer. Den blev indkøbt den 30. december 1985 og var en del af et større edb indkøb til 90.000 kr. bestående af både printere, computere og tekstbehandlingsprogrammer. 

Baggrunden for indkøbet var, at museet året efter skulle åbne en ny stor udstilling om Vejle bys historie. For syns skyld ønskede man, at udstillingens tekster blev opdelt i to spalter, hver med en lige højre margen. Derfor investerede man i en computer og tekstprogrammet WordPerfect 1.0, som kunne klare netop denne opgave. Senere blev computeren anvendt til budgetstyring. 

Computeren blev anvendt indtil 1991. 

>DATA­KRAFT_

10.07.20 - 21.02.21

Læs mere

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Læs mere