Industrialisering og arbejderliv
Hvilken betydning havde bomuldsspinderierne for industrialiseringen af Vejle? Hvordan var arbejdsforholdene dengang? Og hvad har det betydet for det samfund Danmark er i dag, at de ansatte krævede bedre rettigheder? I dette forløb vækkes historierne om industrialiseringen i Vejle til live gennem museets genstande, dilemmaspil, sanseoplevelser og spændende fortællinger om bl.a. spinderitøsernes kamp for bedre arbejdsvilkår.
Indhold og forløb
Med udgangspunkt i Spinderihallerne fortælles historien om industrialiseringen og Vejles udvikling fra en søvnig provinsby, til en af Danmarks driftigste industribyer. Den industrielle revolution blev afgørende for, hvordan vores arbejdsliv og forbrug ser ud i dag.
Igennem dilemmaspil arbejder eleverne med historiske scenarier, og identificerer sig med industrialiseringens arbejdere, og forstår hvilke problematikker de dengang stod overfor.
Eleverne får indsigt i arbejdernes vilkår, og lærer hvordan industrialiseringen påvirkede hele samfundet fra almindelige menneskers hverdag til det politiske system, og byens udseende.
Fag og fælles mål
Fag: Historie
Kompetenceområde:
Det lokale, regionale og globale.
Kompetencemål:
Eleverne videreudvikler indsigt i forudsætninger, forløb og følger af møder og sammenstød mellem kulturer på lokalt, regionalt og globalt niveau.
Eleverne kan sammenligne levevilkår, værdier og holdninger i forskellige kulturer og diskutere historiske årsager til forskellene.
Færdigheds- og vidensmål:
Eleverne kan forklare industrialiseringen i sammenhængen med konkrete begivenheder lokalt, regionalt og globalt, samt hvordan den har betydning og effekt på hverdagsliv og byudvikling.
Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen.
Download lærermateriale
Andre forløb
Kulturmuseet i Vejle
Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.
Læs mereSkoleforløb på Vejle Kunstmuseum
På Vejle Kunstmuseum får dine elever kunstoplevelser, som tager udgangspunkt i livet og hverdagen. Vi inviterer til at gå på opdagelse i kunstens verden igennem bl.a. billedsamtaler, sanselige oplevelser, æstetiske læreprocesser, dialog og bevægelse.
Læs mereSkoleforløb i Jernalderen
I Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby byder vi på oplevelser, fællesskab og fordybelse. Vingsted Jernalder tager hvert år i mod 3-4.000 skolebørn fra 0. til 9. klasse, der i 1-3 dage bor og lever i jernalderen. Eleverne kommer helt tæt på livet i jernalderen, og de oplever, hvordan dagligdagen i landsbyen fungerer.
Læs mere