vm-loop
læs højtvm-speaker

Dansktopmusik har siden sin etablering i 1966 været en af danskernes foretrukne musikgenrer. Den har særligt haft bedst tag i et aldersmæssigt modent publikum, men de mest populære dansktopsange er blevet allemandseje.

Af Søren Hein Rasmussen, historiker 

Begyndelsen

Dansktoppen opstod i 1968, da Danmarks Radio havde premiere på et radioprogram af samme navn. Den populære studievært Jørn Hjorting spillede her dansksprogede popsange og lod publikum afgøre gennem afstemning, hvilke numre der skulle genhøres ugen efter. Ideen var opstået med inspiration fra Sverige, hvor Svensktoppan havde kørt siden 1962. I Danmark var den dansksprogede pop imidlertid længe meget trængt af den nye engelssprogede pigtrådsmusik, rock og beat. Det vendte med Johnny Reimars Lille fregnede Louise i 1965 og Keld & The Donkeys’ Ved landsbyens gadekær i 1966. Begge blev kæmpehits og gav grundlag for både ældre og nye bands og solister i genren.

Den indflydelsesrige Dansktop

Dansktopmusik gik aldrig rigtig af mode igen, men den har ofte haft vanskeligt ved at blive anerkendt på lige fod med anden popmusik og har derfor i perioder været forvist fra de mere etablerede radio- og tv-stationer. Ikke desto mindre hører solister som Keld og Hilda Heick, Birthe Kjær og Johnny Reimar, og bands som Bjørn & Okay og Kandis til nogle af landets bedst sælgende og mest folkekære musikere. Hvem kender ikke Den knaldrøde gummibåd eller Smølfesangen?

Dansktoppen har igennem årene øvet indflydelse mange steder. Det gælder for eksempel de danske bidrag til Det Europæiske Melodi Grand Prix, men også natklublivet. Ved mange lejligheder har kendte Dansktoppersonligheder optrådt ved indvielser og mærkedage rundt om på landets diskoteker. Den aldrende Johny Reimar turnerede endda i en årrække i begyndelsen af 2000’erne på diskotekerne, hvor han var en populær skikkelse blandt det unge publikum.

Dansksproget musik er populær

Dansktoppen har gjort sit til at fastholde dansksproget sang i moderne popmusik siden den store engelsksprogede bølge ramte landet i 1960’erne. Faktisk foretrækker danskerne sange på deres eget sprog. Kim Larsens 'Kvinde min' og Lars Lilholts 'Kald det kærlighed' har således holdt sig på toppen i over 25 år som danskernes mest elskede sange, og hitlisterne indeholder tiår efter tiår flest dansksprogede sange.

Vil du vide mere?

Natteliv 1990 - 2010

Kan du huske dengang du gik i byen hver weekend? Før du blev voksen og fornuftig, og fik børn og realkreditlån og alt det der?

Besøg udstillingen

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Besøg Kulturmuseet