vm-loop
læs højtvm-speaker

Eurovision Song Contest, i Danmark også kaldet Det Europæiske Melodi Grand Prix, er verdens mest sete tv-show. Det fungerer som en udstilling af europæisk popmusik og popstil, og er en af underholdningsindustriens store trendsettere.

Af Søren Hein Rasmussen, historiker 

Fra 7 til 42 lande

Det Europæiske Melodi Grand Prix åbnede i 1956 med syv deltagerlande som et fælles vesteuropæisk projekt for det nye tv-medie. Ambitionen var at skabe popmusik af høj kvalitet, og succesen var fra begyndelsen så stor, at begivenheden lige siden er blevet gentaget hvert år.

Igennem tiden er de deltagende landes antal steget til 42, og seertallet for hvert års show nærmer sig i dag 200 millioner. Verdensnavne som Abba har igennem tiden fået deres gennembrud ved Melodi Grand Prix’et, mens andre, allerede etablerede stjerner som Julio Iglesias og Celine Dion har kastet glans over arrangementet.

Hertil kommer, at de deltagende lande som optakt arrangerer nationale konkurrencer, der yderligere udvider deltagelsen.

Gennembrud efter den kolde krig

Det helt store gennembrud fik Det Europæiske Melodi Grand Prix efter den kolde krigs afslutning i 1990’ernes begyndelse.

En lang række østeuropæiske lande kom herefter med i konkurrencen og samtidig voksede begivenheden fra at være europæisk til at være global. En mere bredspektret europæisk popscene blev hermed styrket overfor den ellers så dominerende engelsk-amerikanske.

En af måderne, dette kan aflæses på, er, hvordan hitlisterne i Danmark siden 1990’erne i væsentlig højere grad end tidligere er blevet præget af sange, som har været fremført til Melodi Grand Prix’et, eller som er lavet af kunstnere, der opnåede berømmelse her.

Det har betydet, at eksempelvis rumænske, hollandske, spanske, tyske og kroatiske sange er trængt ind på det danske popmarked. Men de nye synger også på engelsk, og deres sange bærer præg af de engelsk-amerikanske poptraditioner. Man kan ikke være sikker på, at en rapper med et engelsksproget navn er amerikaner. Han kan snildt være tysker.

Dansk deltagelse i Det Europæiske Melodi Grand Prix

Danmark har deltaget i Melodi Grand Prix i årene 1957-1966 og igen siden 1978. De danske deltageres held i Grand Prix’et har været skiftende, men det er blevet til i alt tre sejre:

I 1963 vandt Grethe og Jørgen Ingmann med Dansevise, i 2000 vandt Brødrene Olsen med Fly on the Wings of Love, og i 2013 var det Emmelie de Forests tur med Only Teardrops.

Grethe Og Jørgen Ingmann 1963
I 1963 vandt Grethe og Jørgen Ingmann med sangen Dansevise til det 28. Melodi Grand Prix i London. Foto: Wikimedia Commons.
Brødrene Olsen 2000
I 2000 vandt Brødrene Olsen det 48. Melodi Grand Prix i Stockholm med sangen Smuk som et stjerneskud. Foto: Wikimedia Commons.
Emmelie de Forests 2013
Emmelie de Forests viser pokalen for det 61. Melodi Grandprix, som hun vandt med sangen Only Teardrops. Foto: Wikimedia Commons.

Natteliv 1990 - 2010

Kan du huske dengang du gik i byen hver weekend? Før du blev voksen og fornuftig, og fik børn og realkreditlån og alt det der?

Besøg udstillingen

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Besøg Kulturmuseet