vm-loop
læs højtvm-speaker

Musikgenrer udvikler sig med stor hast. I 1990’erne og 00’erne var der mange, som indbyrdes konkurrerede om publikums gunst. Her er nogle af de største og mest betydningsfulde.

Af Søren Hein Rasmussen, historiker 

Grunge

Grunge opstod i Seattle og omegn over midten af 1980’erne og blev verdenskendt med Nirvanas Nevermind og Pearl Jams Ten i 1991. Musikalsk var der tale om en slags hybrid mellem punk, heavy metal og indie med udpræget brug af forvrænget guitar, bas, trommer og vokal. Sangene var gerne indadvendte og kredsede om dystre temaer. Grunge toppede, da Nirvanas forsanger Kurt Cobain døde i 1994, men stilen satte sig varige spor.

Britpop

Britpop opstod i Storbritannien i 1990’ernes begyndelse som en reaktion på den dominerende popscene, og bands som Oasis, Blur og Suede fik international succes, inden britpoppen fadede ud igen i 1990’ernes slutning. Britpopbandenes univers var britisk. De sang om den britiske ungdoms forhold og problemer, og musikalsk trak de meget på arven fra 1960’ernes British Invasion – Beatles, Rolling Stones, Kinks osv.

Spice Girls

Pigepopbandet Spice Girls blev dannet i 1994 og slog igennem med et brag med deres første single Wannabe i 1996. Bandets fem kvindelige medlemmer fremstod som selvstændige, pågående og indbyrdes forskellige personligheder, der under sloganet Girl Power insisterede på en verden, hvor piger udfoldede sig frit. Det fik en gigantisk fanskare, især blandt meget unge piger. Spice Girls stoppede i 2000. Med flere end 90 millioner solgt albums er det det kommercielt mest succesfulde pigeband i historien.

Dance

Dance er også kendt Electronic Dance Music eller EDM. Det har en række undergenrer som for eksempel House, Rave og Techno, men fælles for dem alle er, at der er tale rytmisk elektronmusik velegnet til dans. Genren opstod i 1980’erne, da de elektroniske instrumenter for alvor blev udviklet, og siden 1990’erne har den været meget populær på som natklubmusik.

Mainstream pop

Indenfor mainstream poppen voksede især rækken af kvindelige idoler efter Spice Girls. Hvem kender ikke Britney Spears og Christina Aguilera? Men der blev også plads til en Justin Timberlake. Poppen fik også et dansk-norsk islæt med Aqua, som fik et verdenshit med Barbie Girl i 1997 og med sine to albums blev nordens kommercielt mest succesfulde band nogensinde.

The Phuture Experience, 1997
Den 22. Marts 1997 blev Vejles første technorave holdt i Spinderihallerne. Eventet havde titlen The Phuture Experience, blev arrangeret af Abfarth Crew og tiltrak omkring 1000 mennesker. For at reklamerer for eventet havde arrangørerne i ugerne op til raven vandret op og ned af gågaden i hvide engangsdragter og spillet høj techno. Året efter blev der holdt en lignende fest i Bygningen med titlen “Time Traveling”, hvorefter projektet døde ud.

Natteliv 1990 - 2010

Kan du huske dengang du gik i byen hver weekend? Før du blev voksen og fornuftig, og fik børn og realkreditlån og alt det der?

Besøg udstillingen

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Besøg Kulturmuseet