vm-loop
læs højtvm-speaker

Det første danske diskotek åbnede i 1966, men diskoteker blev først et landsdækkende fænomen i Danmark i 1970’erne. Siden har de været vigtige samlingspunkter i nattelivet. Her mødes unge og fester sammen gennem natten til musik, som er vokset ud af 1960’ernes mange musikalske nybrud.

Af Søren Hein Rasmussen, historiker 

Discotheque Tordenskiold

Helt til i dag er mange diskoteker kommet til og forsvundet igen inden for måneder eller ganske få år. I 1971 etablerede forretningsmanden Thorkild Kristensen imidlertid Discotheque Tordenskiold i Jomfru Ane Gade i sin hjemby Aalborg. Den blev så populær, at Kristensen inden for få år åbnede tilsvarende diskoteker under samme navn i byer over hele landet. Hermed blev diskoteker et landskendt fænomen, og især for unge en vigtig attraktion.

Discotheque Tordenskiold blev drevet efter et koncept, som indebar, at man altid vidste, hvad man gik ind til. Logoet var det samme alle steder, indretningen var holdt i de samme materialer og den samme stil, og bar, musik og dansegulv havde et fællespræg, så vidt som det var muligt i de forskellige bygninger, Tordenskiold købte sig ind i.

Discotheque Tordenskiold var på toppen til et stykke ind i 1980’erne, men nye diskoteker fangede efterhånden bedre nye strømninger i musik og ungdomskultur. Kæden blev derfor opløst. Nogle af dens diskoteker blev dog drevet videre af lokale kræfter, så man kan stadig støde på navnet.

Crazy Daisy

De to unge vejlensere Claus Krøyer og Carsten Mikkelsen lagde i 1992 grunden til en endnu mere succesfuld diskotekskæde end Tordenskiold, da de omdannede deres bar til det toetagers Diskotek Crazy Daisy. Det blev omgående populært. Så populært, at der blot fem år senere var Crazy Daisy-diskoteker i 15 byer.

Crazy Daisy i Vejle lukkede ved udgangen af 2007, men findes stadig i 13 danske byer. I alt har 22 byer haft deres eget Crazy Daisy i kortere eller længere tid.

Crazy Daisys omfattende og langvarige succes skyldes måske stifternes filosofi, som blev videreført: Medarbejdere skulle have mulighed for at avancere, hvis de viste engagement og iderigdom, og de skulle have lov til at etablere nye diskoteker med navnet Crazy Daisy. Diskoteker som de så i øvrigt kunne indrette, som de ville. Kun medarbejdere fik denne mulighed.

På den måde blev en bestemt virksomhedskultur videreført, men der var et vidt spillerum for nytænkning.

 

Natteliv 1990 - 2010

🚧Denne udstilling er midlertidigt lukket pga ombygning.

Besøg udstillingen

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Besøg Kulturmuseet