Videoforedrag: Vikingeborgen ved Erritsø
Mads Ravn, forskningschef ved Vejlemuseerne, fortæller om de nyeste resultater af udgravningerne den befæstede stormandsgård ved Eritsø.
Vi kalder Gorm den Gamle for Danmarks første konge, og Harald Blåtand skrev selv på Jellingstenen, at han 'samlede Danmark', men nye arkæologiske udgravninger ved Erritsø bestyrker nu formodningen om, at de tidligere danske konger også har regeret på begge sider af Storebælt.
I foredraget her fortæller Mads Ravn, forskningschef ved Vejlemuseerne, om de nyeste resultater af udgravningerne den befæstede stormandsgård ved Erritsø.
Foredraget blev holdt i april 2020, i samarbejde mellem Vejlemuseerne, Fredericia Kommune og Militærhistorisk Forening i Fredericia.
Med fundet af de enorme vikingetidshaller ved Erritsø, mener arkæologer nu at have fundet nøglen til at forstå kongemagten i Danmark før Gorm den Gamle og Harald Blåtand.
På et højtliggende punkt lige syd for Fredericia har arkæologer gennem de sidste år udgravet resterne af en stærkt befæstet stormandsgård med tilhørende omkringliggende bygninger.
Udgravningerne ved Erritsø i efteråret 2019 afslørede endnu en ny, næsten 50 meter lang, vikingetidshal, der har stået i 3 faser. Det betyder, at stedet formodentligt har været et magtcentrum i mange generationer, og at Erritsø-komplekset dermed muligvis var vigtigt allerede tidligere end i 700- og 800-tallet.
Se foredraget her:
(varighed ca. 1 time og 20 minutter)
Kæmpe vikingehal fundet ved Erritsø
Vi kalder Gorm den Gamle for Danmarks første konge, og Harald Blåtand skrev selv på Jellingstenen, at han 'samlede Danmark', men nye arkæologiske udgravninger ved Erritsø bestyrker nu formodningen om, at de tidligere danske konger også har regeret på begge sider af Storebælt. Erritsø-hallen er på Slots- og Kulturstyrelsens top ti over arkæologiske fund i 2019.
Læs mereLæs også
Arkæologi
I Vejlemuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.
Læs mere