vm-loop
læs højtvm-speaker

Signal_Krebs, 2020

Signal_Krebs

Kristoffer Ørum har i sin praksis de senere år koncentreret sig om at synliggøre de digitale sfærer, vi bevæger os i. Han har specielt arbejdet med at drille eller forstyrre de digitale algoritmer og teknologier, der kortlægger og gennemtrænger vores hverdag, for at få dem til at ’snuble’ i deres egen (in)effektivitet, som vi måske alt for ofte tager for givet.

Værket Signal_Krebs tager udgangspunkt i den invasive art signalkrebsen og blander sig med Ørums undersøgende praksis med digitale teknologogier og kommunikationssystemer. Med sin udbredelse truer signalkrebsen den danske flodkrebs, og derfor arbejder Miljøstyrelsen på at udrydde den. Gennem video, lyd og 3D-print, undersøger Ørum nye måder at navigere på, inspireret af signalkrebsens levevis, i en verden af routere og trådløse netværk.

Kristoffer Ørum (f. 1975). Foto fra udstillingen.
Kristoffer Ørum (f. 1975). Foto fra udstillingen. Foto: David Stjernholm.
Kristoffer Ørum (f. 1975). Foto fra udstillingen.
Kristoffer Ørum (f. 1975). Foto fra udstillingen. Foto: David Stjernholm.
Kristoffer Ørum (f. 1975). Foto fra udstillingen.
Kristoffer Ørum (f. 1975). Foto fra udstillingen.

Uddrag fra Kristoffer Ørums essay om værket

Jeg sidder over morgenkaffen og læser på min mobiltelefon om den invasive Signalkrebs, der truer de indfødte danske krebs. I baggrunden kører radioen, hvor en eller anden politiker snakker om faren ved 5G netværk og udenlandsk overvågning. Jeg kommer til at tænke på middelalderens kort, der fyldte ukendte områder med farlige drager og andre fabeldyr.

Jeg dagdrømmer et øjeblik om noget ukendt, der trives midt i det allermest banale. Om signalkrebs, der vinker uforståelige beskeder til hinanden. Krebs, der bader i stråling fra et utal af routere og andre trådløse apparater, vi danskere benytter os af, mens den næres af den ektromagnetiske stråling, der opvarmer vores hjem og kroppe.

 

Kristoffer Ørum (f. 1975) er uddannet billedkunstner på Det Kongelige Danske Kunstakademi og på Goldsmiths College ved University of London. Han har udstillet i ind- og udland og var professor ved Det Fynske Kunstakademi fra 2012 – 2015. 

Essay: En udstil­ling, der ligger hen i mørke

Michael Kjær, der er en af folkene bag kunstudstillingen Navigeringer, gør sig tanker om en udstilling, der pludselig har fået uhyggelig relevans, på en måde som ingen havde forestillet sig.

Læs mere

Navige­ringer

08.03.20 - 16.08.20

Læs mere

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende! Hiv familien op af sofaen, eller tag en god ven under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere