vm-loop
læs højtvm-speaker

Instinkt, 2017 & Lemuria, 2020

Gry Bagøien har de senere år arbejdet med at udvikle et fællessprog mellem dyr, planter og mennesker for at komme i kontakt med og navigere i verdener uden for menneskets forståelse og kontrol.

Instinkt

I værket Instinkt er Gry Bagøien taget til Nordnorge for at synge med pukkelhvaler. Pukkelhvalernes sang er meget nuanceret og er en del af deres kommunikationssystem. Det er stadig en gåde for naturvidenskaben, hvorfor de synger, som de gør. Gry Bagøien har længe villet undersøge, om hun kunne synge med hvalerne og sejlede ud på havet i Tromvik med undervandsmikrofon og undervandshøjtaler for at optage seancen.

Værket Instinkt består af en videoprojektion og to paraboler, der kaster lysporet fra videoen til den anden parabol. Den samme teknik bruger pukkelhvalerne, når de kommunikerer med hinanden over 1000vis af sømil - de peger sangen ned i havbunden, så den kastes op og reflekteres over havoverfladen.

Hør og oplev Grys værk Instinkt her. Videoen åbner i nyt vindue på YouTube.

Uddrag fra Gry Bagøiens essay om værket

Når jeg sænker mikrofonen ned, kan jeg høre spækhuggernes legesyge kvidren blandet med en utrolig støj, der kommer fra de kæmpe fiskerbåde, der ligger deroppe. Det er et helt andet lydbillede end det over vandet, hvor en snestorm er brudt ud. Pukkelhvalerne ligger et stykke væk fra os, jeg synger ned under vandet til dem, de er lidt reserverede i starten. Men de begynder at brumme lidt til min sang. Efter et par dage bliver de mere interesserede, og til sidst ligger de i en kreds om båden, helt stille, som om de lytter?

 

Gry Bagøien (f. 1975) er uddannet mediekunstner på Kunsthochschule für Medien i Köln. Hun arbejder som billed- og lydkunstner både med video, lyd, musik og tekst. Hun har desuden en musikalsk praksis med sit band Perlemor. 

Lemuria

Prolog

For længe siden, lang tid før Dinosaurerne.
Fandtes der et land, der hed Lemuria.
Lemuria strakte sig kilometer af mil, over det vi i dag kalder det indiske ocean.
Legenderne fortæller, at her fandtes en højt udviklet civilisation, der gik til grunde pga. en geologisk katastrofe. Hvordan Lemuria gik til grunde, vides ikke, men en geologisk katastrofe af en art gjorde, at næste hele Lemuria sank i havet. Kun Madagaskar blev tilbage.

Lemurianernes sang (Audio 2020) 

I Madagaskar´s jungle, højt oppe i træernes kroner,
bor de sidste Lemurianere, vi kalder dem Indri Lemurer.
Indri Lemurerne synger solen op og ned hver dag,
de kaster deres lange mørke kroppe igennem luften,
mens de synger deres sol-tilbedelsessange.
På lokalt sprog betyder Indri Lemur ’halvt spøgelse,
halvt dyr’, og det er tabu at dræbe dem.
I maj 2019 tog jeg til Madagaskar for at forsøge at få kontakt med Lemurianerne.
Jeg ville se, om de ville synge med mig og fortælle om deres tabte land.

Gry Bagøien (f. 1975) - Lemuria, 2020.
Gry Bagøien (f. 1975) - Lemuria, 2020.
Gry Bagøien (f. 1975)
Gry Bagøien (f. 1975). Foto fra udstillingen. Foto: David Stjernholm.
Gry Bagøien (f. 1975). Foto fra udstillingen.
Gry Bagøien (f. 1975). Foto fra udstillingen.

Essay: En udstil­ling, der ligger hen i mørke

Michael Kjær, der er en af folkene bag kunstudstillingen Navigeringer, gør sig tanker om en udstilling, der pludselig har fået uhyggelig relevans, på en måde som ingen havde forestillet sig.

Læs mere

Navige­ringer

08.03.20 - 16.08.20

Læs mere

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende! Hiv familien op af sofaen, eller tag en god ven under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere