vm-loop
læs højtvm-speaker

Endless Points of Being, 2020

Endless Points of Being

Rikke Benborgs videoværk Endless Points of Being er inspireret af De Kellerske Anstalter fra ca. 1898 (Danmarks åndssvageforsorg). Her boede de mennesker, der dengang blev kaldt åndssvage, handicappede og afvigere, uagtet om der lå fysiske, mentale eller psykiatriske årsager til grund. Efter besøg i de gamle hospitalsbygninger i Brejning, der nu ejes af Comwell Hotel kæden, har Rikke Benborg gjort overvejelser om det menneskelige sind -  om hvad man kan kalde ”normalt”.

Alt, hvad der foregår i videoen, er inspireret af Rikke Benborgs egne, private optagelser fra de reale rum i den gamle hospitalsbygning.  Videoværket er filmet i Rikke Benborgs atelier, med en ny digital teknologi, ’motion-suits’, der registrerer kroppens form og bevægelse og danner ­­­en perfekt digital kopi af hver enkelt.

Rikke Benborg (f. 1973). Foto fra udstillingen.
Rikke Benborg (f. 1973). Foto fra udstillingen.
Rikke Benborg (f. 1973). Foto fra udstillingen.
Rikke Benborg (f. 1973). Foto fra udstillingen. Foto: David Stjernholm.

Uddrag fra Rikke Benborgs essay om værket

​Jeg måler og vejer min vantro. Jeg lukker mig om det åbne hav. Jeg overgiver mig til normer og former verden om min krop. Bøjer den i alle retninger (…) Jeg går til grunde og grus på stier stukket ud. Jeg genopstår konkret og porøs. Som en paria afklæder jeg mig min fløjlsdragt. Min krop er et landskab, der skal kultiveres. Mine klæder skal rengøres og glattes ud. Min tunge skal te sig og sno sig. Som ål i strømper og rørstrømsk hav.

 

Rikke Benborg (f. 1973) er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Middlesex University, London. Med et feminint fokus arbejder hun i et skulpturelt felt mellem video, performance og installation. Hun har adskillige udstillinger bag sig i ind- og udland.

Hør og oplev et uddrag af værket 'Endless Points of Being' her. Videoen åbner i nyt vindue på Vimeo.

Essay: En udstil­ling, der ligger hen i mørke

Michael Kjær, der er en af folkene bag kunstudstillingen Navigeringer, gør sig tanker om en udstilling, der pludselig har fået uhyggelig relevans, på en måde som ingen havde forestillet sig.

Læs mere

Navige­ringer

08.03.20 - 16.08.20

Læs mere

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende! Hiv familien op af sofaen, eller tag en god ven under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere