vm-loop
læs højtvm-speaker

Trekantshandelen mellem Europa, Afrika og Vestindien er et eksempel på, hvordan de europæiske verdensmagter underlagde sig hele den kendte verden.

Hendrick Donckers søatlas havde ikke kun til formål at oplyse mennesket om, hvordan verden så ud. De visualiserede også, hvordan Nederlandene og de Europæiske riger kunne kolonisere og underlægge sig resten af verden. Selvom Nederlandene aldrig opnåede at underlægge sig lige så store dele af verden som eksempelvis Frankrig og Storbritannien, så besad de handelsposter og kolonier i hele verden. ’Kronen’ på værket var de østindiske besiddelser, der blev administreret af det Østindiske Kompagni.

Søkort over de Vestindiske Øer, Europa og det nordlige Afrika og den afrikanske Guineabugt. Alle produceret af Hendrick Doncker. 

'I de la Trinidad, I de Iuan de Puerto Rico' og 'Europ met en gedeelte van de kust van Africa tot aen Cabo verde' og 'Guinea'.

Mod vest styrede det Vestindiske Kompagni, der havde nederlandsk monopol på den såkaldte trekantshandel. Denne handel førte alkohol, tekstiler og fabriksvarer til Guineabugten ved Afrika, som ses på kortet over dette område. Her byttede man varerne til slavegjorte afrikanere, som så blev sejlet til de Vestindiske Øer, der kan ses på kortet over den østlige del af Caribiske Hav.

På øerne blev disse mennesker anvendt til at producere billig sukker, tobak og bomuld, der senere blev sendt tilbage til særligt Vesteuropa, som ses på det første kort ovenfor. Herefter kunne trekantshandlen begynde forfra.

Danske skibe transporterede omtrent 100.000 slaver fra Afrika til Amerika

Også Danmark deltog i denne handel og transporterede fra 1673 til 1803 slavegjorte mennesker fra handelsstationer i det nuværende Ghana ved Guineabugten til de danske kolonier på de Vestindiske Øer. Man har anslået, at danske skibe på den måde transporterede omtrent 100.000 mennesker fra Afrika til Amerika, hvilket gør Danmark til verdens syvende største aktør på 1600- og 1700-tallets slavemarked.

Slaveriet blev forbudt i Danmark i 1848, men arbejdsvilkårene ændrede sig ikke væsentligt i de danske kolonier på de Vestindiske Øer før den store Fireburn-arbejderopstand i 1878 på øerne.

Navige­ringer

08.03.20 - 16.08.20

Læs mere

Vejle Kunst­museum

Brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere