vm-loop
læs højtvm-speaker

Kronprinsen, som satte indsamling og sterilisation af landets åndssvage i system

Nok var det Christian Keller der havde skabt rammen for dansk åndssvageforsorg, men det var overlæge Hans Otto Wildenskov, som udfyldte den.

Året efter han overtog ledelsen af anstalten kom Socialreformen endeligt på plads. Det var derfor Wildenskov, som satte indsamlingen og administrationen af landets åndssvage i system.

Indsamlingen sat i system

I 1932 fik anstalten en ny leder i form af Hans Otto Wildenskov. Han var håndplukket af Christian Keller og havde i tiden op til overtagelsen aflastet den aldrende professor ved at stå for Livø, Sprogø, den kontrollerede familiepleje, sygehuset og tuberkulosesanatoriet. Dermed havde Keller sikret sig en arvtager, der delte hans visioner og idealer for anstalten og åndssvageforsorgen.

Fra frivillighed til tvang

Ligesom Keller var Wildenskov også en vigtig stemme i debatten om åndssvageforsorgens udvikling. Særligt var han utilfreds med Retslægerådet, som skulle give den endelig tilladelse til at sterilisation af en åndssvag kunne gennemføres. Wildenskov argumenterede hårdt for at få sin vilje, og i det hele taget blev der steriliseret markant flere åndssvage på Den Kellerske Aandssvageanstalt, end på den sjællandske anstalt.

Opgøret med Retslægerådet

For at komme Retslægerådets magt til livs, og lette sterilisationsprocessen, gik Wildenskov i alliance med den socialdemokratiske socialminister K.K. Steincke. Sammen foreslog de en ny sterilisations- og kastrationslov, som gav adgang til tvangsindlæggelse og tvangstilbageholdelse af åndssvage. For at få lov til at tvangssterilisere en åndssvag behøvede man nu kun tilladelse fra en beskikket værge. Denne værge var ofte en lægekollega til Wildenskov. I samme ombæring fjernede man også Retslægerådet som sagsbehandlingsorgan.

Slotte til idioter

31.03.22 - 23.04.23

Læs mere om udstillingen