Paul Fjeldborg
Kastrationslægen fra Vejle
Overkirurg Paul Fjeldborg foretog alle kastrationer og sterilisationer af åndssvage på Vejle Sygehus fra 1932 til 1945.
Lettere og billigere
I 1929 blev det lovligt at sterilisere og kastrere åndssvage. Christian Kellers efterfølger Hans Otto Wildenskov forudså at antallet af sterilisationer ville vokse. Derfor bad han tidligt Justitsministeriet om at gøre Vejle Sygehus til et sterilisations- og kastrationscenter, med Fjeldborg i spidsen. Det var besværligt, og ikke mindst dyrt, at sende de åndssvage til enten Aarhus, Odense, eller Rigshospitalet, der var de eneste andre hospitaler med sterilisationskompetencer.
Den lindrende kastration
Fjeldborgs første opgaver, efter tilladelsen var i hus, bestod af kastrationer af åndssvage mænd. Dermed håbede man at lindre de åndssvages hyperseksualitet, onanitrang, homoseksualitet, transvestisme og pædofili. Efter kastrationen skulle patientens testikler sendes til Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet til nærmere undersøgelse. Her forskede man blandt andet i transplantation af testikler som en behandling af homoseksualitet.
Fjeldborgs virke stoppede brat, da han i 1945 blev likvideret af tyskerne.
En stikker på operationsbordet
Den 4. februar 1945 blev stikkeren Børge Thorlacius skudt af danske modstandsfolk på Orla Lehmannsgade. Thorlacius blev hårdt såret og hurtigt kørt til Vejle Sygehus. Her skulle han behandles af de to overlæger Paul Fjeldborg og Johannes Buchholtz, men de nægtede at påbegynde behandlingen så længe der var tyske vagtposter til stede. Et par dage efter trængte danske modstandsfolk ind på sygehuset og skød og dræbte Thorlacius på sit sygeleje.
Clearingmord
Som gengældelse for drabet på Thorlacius besluttede ledende tyske kredse at foretage to clearingmord. Et clearingmord havde til formål at hævne tyske tab, skabe frygt i befolkningen samt vende stemningen imod modstandsbevægelsen. De danske frihedskæmpere forsøgte derfor at få Fjeldborg og Buchholtz til at gå under jorden, hvilket de dog afviste.
Skudt i sengen
Tidligt om morgenen den 26. marts kørte den berygtede ”Peter-gruppe” ud for at likvidere de to overlæger. Samme gruppe havde året før myrdet præsten Kaj Munk. Gruppen kørte først til Buchholtz bolig på Jellingvej, hvor de skød overlægen i ryggen.
Derefter kørte de til lægeboligen på Lille Grundet, hvor Fjeldborg boede. Han lå stadig i sengen, men blev trukket ud i gangen og skudt flere gange.
Vejlenserne trodser udgangsforbuddet
De to mord sendte et chok gennem Vejle og som et resultat forlod folk deres arbejde og påbegyndte en generalstrejke, selvom det var forbudt. Den 29. marts blev de to overlæger begravet i kister smykket med Dannebrog og omringet af sygeplejersker, som holdt æresvagt. Flere hundrede vejlensere trodsede udgangsforbuddet og deltog i højtideligheden.
Det fortælles at da stikkeren Børge Thorlacius’ kiste skulle transporteres fra sygehuset til banegården, hvorfra den skulle fragtes til familiens gravsted i Nykøbing Falster, bestod følget af kun én person: Afdødes fader.