vm-loop
læs højtvm-speaker

Blev Hamlet dræbt i Ammitsbøl nær Vejle?

For et par måneder siden blev VejleMuseerne kontaktet af en dansk-fransk forsker, som ønskede at vide, om museet var bekendt med, at der gik et rygte om, at hovedpersonen fra William Shakespeares berømte skuespil Hamlet, prins af Danmark, efter sigende skulle være blevet dræbt i Ammitsbøl nær Vejle.

Årsagen skulle være, at den lærde, vejlensiske præst og historiker Anders Sørensen Vedel (1542-1616) i sin Hundredevisebog fra 1591 skrev følgende: 

”Da Hamlet havde slået sin Stedfader ihjel, så blev han kort tid efter selv slået ihjel af Viglet. I Ammitsbøl det skete.”

- Anders Sørensen Vedel, Hundredevisebog fra 1591

Fortællingen om Hamlet  

Fortællingen om Hamlet stammer oprindeligt fra Saxos Danmarkskrønike fra det sene 1100-tal. Her berettede Saxo om den danske prins Amleth, der havde en ond stedfar, som forsøgte at myrde ham.

Amleth er dog hele tiden et skridt foran og formår blandt andet at blive gift med den engelske konges datter. Til sidst lykkes det ham at dræbe stedfaren, og Amleth ender med at blive konge af Danmark.

Denne fortælling blev, fra midten af 1500-tallet og frem, genudgivet flere gange på både dansk og tidens internationale sprog latin, og det er sikkert årsagen til, at Shakespeare har stiftet bekendtskab med Saxos fortælling, som senere blev til hans berømte skuespil fra 1603. 

Billeder - 1: Hamlets grav bag Marienlyst Slot i Helsingør (gammelt postkort). 2: 'Anders Sørensen Vedel' (Det Kongelige Bibliotek). 3: 'Anders Sørensen Vedel', statue ved Sct. Nikolaj Kirke af Povl Søndergaard (1953). Klik for at se hele billedet.

Anders Sørensen Vedel og Hamlet 

Forfatteren til den første danske oversættelse af Saxo fra 1575 var Anders Sørensen Vedel.
Vedel reproducerede af flere omgange dele af Saxos fortællinger - blandt andet i det nævnte citat fra Hundredevisebogen, hvor Ammitsbøl nævnes.

Han er dog også kendt for sin ganske frie fortolkning og videreudvikling af blandt andet Saxo, og når han derfor nævner Ammitsbøl som stedet for Hamlets endeligt er det nok fordi, det var en by, han kendte, fordi han stammede fra Vejle – deraf tilnavnet Vedel.

Om Hamlet var mere end en fiktiv figur, og i særdeleshed om han ligger begravet i Ammitsbøl, er nok usandsynligt.  

 

Hvad har Helsingør, Randers og Ammitsbøl med hinanden at gøre? 

Til gengæld kan det konkluderes, at der nu findes et tredje sted, hvor historien beretter, at Hamlet måske blev dræbt og begravet.

Siden starten af 1900-tallet har både Helsingør og Randers nemlig hævdet at have Hamlet jordfæstet, og begge steder har rejst henholdsvis en sarkofag og en mindesten for at erindre hændelsen.

Måske borgerne i Ammitsbøl bør gøre det samme? 

Læs også

Se alle

Billede øverst: Hamlets grav bag Marienlyst Slot i Helsingør (gammelt postkort)